Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Medya ve İletişim Programı Öğrencilerine; TRT Genel Müdürlüğü, TRT Devamlılık Stüdyoları, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi ve TRT Sevgi Stüdyoları’nı görmeleri ve TRT’yi yakından tanımaları amacıyla teknik gezi düzenledi.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen geziye Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Programı Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Ali Aşır, Öğr. Gör. Gökhan Şenyurt, Öğr. Gör. Şule Eren, Öğr. Gör. Mustafa Çetinkaya ve Medya ve İletişim Programı öğrencileri katıldı.
TRT Genel Müdürlüğü Yerleşkesi’ne gerçekleştirilen gezide Medya ve İletişim Programı ekibini Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı Planlama ve Kaynak Yönetim Müdürü Mesut Eker karşıladı. Öğrenciler ilk olarak TRT Canlı yayın Stüdyolarını gezerek, Sevgi Stüdyoları’nda kullanılan cihazlar hakkında Fatih Arslan’dan bilgi aldı, hemen ardından stüdyo ışıklandırması ve ışık masası konusunda Tarık Sami Demirci’den kısa bir eğitim aldı, TRT Sevgi Stüdyolarına gerçekleştirilen teknik gezinin ardından, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Rehberi Suat Yüksel eşliğinde TRT Yayıncılık Müzesi gezdirildi.
Müzede öğrenciler ilk radyo yayınlarının başladığı 1927’den günümüze gelinen son teknolojik noktaya kadar Türkiye’nin teknolojik alt yapısındaki değişimleri bizzat yerinde görme fırsatı buldu. Öğrenciler, TRT “Yayıncılık Tarihi” Müzesi, koridorlarında Rehber Suat Yüksel eşliğinde ilerlerken, Türkiye’nin hafızasına yakından tanıklık etti. Müzenin giriş holünde bulunan iletişim dünyasının ilkleri olan sinema ekipmanlarını tanıyan öğrenciler, montaj makaslarından, objektiflere kadar birçok ekipmanı ve kamera çeşidini yakından inceleme fırsatı buldu.
Ayrıca Atatürk’ün 10.Yıl nutkunda kullandığı mikrofonu da bizzat yerinde gördü. Öğrenciler, Tarih Koridoru’nda ilk radyo yayınından gönümüze, radyo stüdyolarında tarihi bir yolculuğa çıktı.
O dönemlerde radyolarda gerçekleştirilen dramaların canlandırıldığı Drama stüdyosu efektlerini keyifli dakikalar eşliğinde dinleyerek ve radyo oyunları seslendirmelerinin eskiden nasıl canlandırıldığını izledi.
Öğrenciler ayrıca, Televizyonculuk tarihinin ilklerinin yer aldığı Televizyon Sergi Salonu’nda o dönemde uygulanan kamera efektlerini yerinde öğrendi. Erovizyon/Müzik Eğlence Bölümü’nün gezilmesinin ardından Vericiler köşesi incelendi, bu bölümde; televizyon ve radyo yayınlarının evimize nasıl ulaştığı üzerinde duruldu.
TRT Televizyon Stüdyosu’nda öğrenciler Haber Stüdyosu’nun o dönemde kullanılan Reji ve Ana Kumanda, Kamera ekipmanlarını bizzat kullanarak yönetmen ve sunucu koltuğunda oturma fırsatı buldu. Televizyonculuk tarihinde çizgi filmlerin nasıl yapıldığını, nasıl kareler halinde fotoğrafların ve çizgi filmlerin canlandırıldığını gören öğrenciler, Sanal Stüdyo’da Keloğlan ile “Chroma Key” uygulamasını canlandırdı. Medya ve İletişim Programı öğrencilerinin geçmişten günümüze Radyo ve Televizyon teknolojilerindeki değişimleri ve yenilikleri bizzat yerinde gördüğü bu gezide; öğrenciler merak ettikleri birçok soruyu sorma fırsatı buldu.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT)’na gerçekleştirilen bu geziden memnuniyetini dile getiren öğrenciler; “Türkiye’nin ilk ve en köklü kurumuna gerçekleştirdiğimiz bu gezi ile birlikte; Radyo ve Televizyon sektöründeki teknik ekipmanlarının en eskiden günümüz teknolojisine kadar nasıl gelişim gösterdiğini görme fırsatı bulduk, bu noktada Medya ve İletişim programımıza bu imkânı tanıyan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’e, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Işık’a ve gezinin ulaşım sponsoru olarak desteklerini esirgemeyen Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a teşekkür ediyoruz.” dediler.
Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Işık: “Hem bütün dünyada hem de ülkemizde medya ve iletişim sektörü hızla gelişmektedir. Bu alanda yetişmiş, donanımlı, bireylerin eksikliğine dayalı istihdam açığımızın olduğu açıkça ortadadır. Medya ve İletişim programımız bu ihtiyacın bilincinde olarak kurulmuştur.” dedi.
Klasik ve sıradan olmaktan çok ötede bir program alt yapısı oluşturduklarını kaydeden Doç. Dr. Işık, öğrencilerin uygulamalı olarak stüdyo deneyimleri için ayrı, reklamcılık faaliyetlerine dair becerilerini geliştirmeleri için ayrı olmak üzere iki laboratuvar kurduklarını belirtti.
Doç. Dr. Işık, bütün bunlardan başka Hitit Üniversitesi Radyosu’nu (FM 100.5) Medya ve İletişim Programı uygulamalı eğitim merkezine dönüştürmek üzere yeniden yapılandırdıklarını ve çok yakında bütün Çorum’a karasal yayın yapabilecek bir kapasiteyle yayın hayatına başlayacağını kaydetti.
Işık, radyonun bütün çalışma ekibini Medya ve İletişim Programı öğrencilerinden oluşturduklarını böylece onların mesleki deneyimlerini artırmak için radyoyu da bir laboratuvara dönüştürdüklerini kaydetti.
Öğrencilerin vizyonlarının gelişimi, motivasyonlarını artırılması noktasında özellikle TRT ve ulusal yayın yapan medya kuruluşlarına yapılan teknik gezileri önemine işaret eden Doç. Dr. Işık, “Bu teknik gezinin yapılmasında katkı ve teşviklerinden dolayı Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’e, öğrencilerimize ulaşım imkânı sağlayan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı Planlama ve Kaynak Yönetim Müdürü Mesut Eker’e, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Rehberi Suat Yüksel’e, TRT Stüdyoları hakkında bilgi veren Fırat Arslan’a, TRT Stüdyo Işıkçısı Tarık Sami Demirci’ye, ayrıca teknik geziye katılan öğretim elemanlarına ve Medya ve İletişim Programı öğrencilerine teşekkür ederim.” dedi.